Uobičajeni simptomi za vrijeme trudnoće!

Uobicajeni simptomi za vrijeme trudnoce – Ginekološka ordinacija dr Abadžić

Muka i povraćanje u ranoj trudnoci
Muka I povraćanje su cesti u prvom trimestru u izvjesnim slučajevima mogu dovesti do gubitka tjelesne težine I dehidratacije . Potrebno je prilagoditi način ishrane: češći manji obroci , hrana bez jakih mirisa i začina. Trudnicu treba informisati da ce muka i povraćanje prestati spontano do 16. n.g; Antihistaminici + vitamini B kompleksa daju se kod trudnica kod kojih simptomi progrediraju.

Gorušica
Promjena namirnica i načina ishrane (manje količine, češći obroci…); Antacidi se preporučuju trudnicama kod kojih simptomi ne prolaze.

Zatvor
Zatvor uobičajena pojava u toku trudnoće; Preporučujemo promjenu načina ishrane . U ishranu treba uvesti :cerealije, toplo, kašasto (integralna i crna brašna , žitne i druge mekinje, mahunasto povrće, koštunjavi plodovi, sirovo voće i povrće), 2l tečnosti – vode ili čaja , na dan. Blaga laksativna sredstva koja ne izazivaju kontrakcije.

Hemoroidi
Promjena načina ishrane, redovne stolice, manje sjedenja; Kod žena kod kojih se simptomi pogoršavaju, preporučiti standardne kreme za terapiju hemoroida. Varikozne vene: Trudnicu treba informisati da su proširene vene propratna pojava u toku trudnoće; Nošenje čarapa za vene može smanjiti simptome, ali neće spriječiti pojavu novih variksa – koristiti ih po dogovoru sa ljekarom.

Vaginalni iscijedak
Vaginalni sekret povećava se u trudnoći i to je fiziološka pojava. Ukoliko je povezan sa peckanjem, suhoćom, neprijatnim mirisom ili bolom pri mokrenju, treba preuzeti ispitivanje. Za liječenje vaginalne kandidijaze kod trudnica preporučuju se vaginalete od strane vašeg ginekologa. Oralna proskripcija antimikotika ne preporučuje se u trudnoći.

Bol u krstima
Umjereno kretanje, plivanje, vježbe i fizikalna terapija mogu smanjiti bol u krstima, ukoliko se utvrdi da tegobe nisu uzrokovane prijevremenim kontrakcijama.

Problemi sa spavanjem 

Mnoge žene imaju probleme sa spavanjem u toku trudnoće. Poremećaji spavanja se javljaju tokom cijele trudnoće a posebno u trećem trimestru. Trudnice se žale na nesanicu, hrkanje. Ovome doprinose gorušica, grčevi u nogama, potreba za učestalim mokrenjem u toku noći , briga za ishod trudnoće… Nekoliko savjeta mogu pomoći da se ovaj problem riješi:
– smanjiti konzumiranje kafe
– svakako ne bi trebalo konzumirati cigarete i alkohol
– smanjiti količinu tečnosti prije spavanja
– izbjegavati obilne obroke , začinjenu hranu
– otići na spavanje i probuditi se u približno isto vrijeme
– smanjiti spavanje u toku dana
– uvesti šetnje na svježem vazduhu, lake vježbe za trudnice