Test je pozitivan: trudni ste!

Test je pozitivan: trudni ste – Ginekološka ordinacija dr Abadžić

Čestitamo ! 

Pred vama je trudnoća, tzv “drugo stanje” u kome treba da budete sretni i zadovoljni. Sigurno imate puno pitanja o vođenju trudnoće, pregledima i analizama koje Vas čekaju, o tome kako da se ponašate u trudnoći, kako da se hranite, da li da se bavite sportom, možete li da imate odnose, kao i puno brige za bebino i Vaše zdravlje. Slobodno nas kontaktirajte, odgovorićemo sa zadovoljstvom na sva Vaša pitanja .

Ultrazvučni pregled u trudnoći

• utvrđivanje trudnoće – nakon izostanka menstruacije trudnica dolazi na UZ pregled na kome se potvrdi trudnoća. Na ovom pregledu se ustanovi: da li je trudnoća u materici ili izvan nje(ektopična ili vanmaterična trudnoća),  srčani tonovi ploda te  eventualna blizanačka trudnoća.
• Ukoliko nije poznat podatak o zadnjoj menstruaciji određujemo starost trudnoće i vjerovatni termin porođaja.
• Prvi UZ pregled je potrebno napraviti otprilike 10 da po izostanku menstruacije
• Obavezan pregled u 12.nedjelji gestacije: u ovom periodu pregleda se anatomija ploda koja sadrži: kranijum, moždane strukture, nosnu kost, srcanu radnja, želudac, inserciju pupcanika, ruke, noge, protok kroz duktus venosus.
•  u periodu od 11. do 14.nedjelje procjenjuje se rizik od hromozomopatija. U predjelu iza vrata bebe pojavljuje se nakupina tekućine -nuhalna translucenca, koja se mora precizno izmjeriti. Pojava hromozomskih anomalija povezana je sa dimenzijom ove strukture.
• Ukoliko je NT oko 2,5mm i više, rizik za hromozomsku bolest je veći .
• Pregled u 12.n.g. bi trebalo dopuniti sa biohemijskim markerima, koji se vade iz krvi trudnice. To su plazma protein-a(PAPP-A)I slobodni BHCG.
• u drugom trimestru – Osim detaljne biometrije ultrazvučni pregled treba da sadrži najmanje:
– Oblik i veličina glavice i presjek (cavum septi pellucidi, cerebellum, veličina moždanih komora(ne veća od 10mm)
– Kičmeni stub (uzdužni presjek)
– Abdominalni presjek na nivou želuca
• -pregled srca, 4CV, izlazni trakt desnog i lijevog srca, izgled i debljina inerventrikularnog    septuma,atrijalni septum, folamen ovale, položaj komornih ušća, srčana frekvenca
– Abdominalni presjek na nivou bubrega i pupčane vrpce
– Poprečni presjek bubrega (pelvis manji od 5 mm)
– Poprečni presjek toraksa u nivou srčanih komora
– Ruke: tri kosti i šaka (bez brojanja prstiju)
– Noga: tri kosti i stopalo (bez brojanja prstiju)
UZ se oko 20.n.g. pregleda dužina cervixa(grlića materice), širina cervikalnog kanala i izgled unutarnjeg ušća
• u trećem trimestru :  u ovom periodu ponovo se pregleda anatomija i biometrija bebe pri čemu pratimo rast i razvoj  bebe, količinu plodove vode, protoke kroz pupčanik